Min mors og min OA-historie

Jeg husker stadig, hvordan min mor fra den ene dag til den anden, gik fra at være kærlig, sjov og livsglad – til at lukke sig fuldkommen inde i sig selv. Hun tog voldsomt på, udviklede konstante migræner, svær depression og panikangst anfald, så snart hun var alene. Fra tid til anden blev hun indlagt på Fjordvang og Diannalund Psykiatrisk, hvor hun blev pumpet med antidepressiver og ellers overladt til sig selv mens hun vandrede op og ned ad gangene med panikangstanfald – hyperventilerende – så stærkt at hele kroppen gik i krampe. Når hun var hjemme, lå hun i sin “hule” (sofaen) med et tæppe over sig og havde kun energi til at stå op og lave mad. Ingen forbandt min mors symptomer med OA.

Det var først da jeg selv ramte OA som 53-årig, at jeg så en sammenhæng mellem min mors og mine symptomer, stress og OA. Ser du.. Min mor havde ikke blot haft en meget traumatisk barndom, men hun mistede også to små børn inden for de første par måneder af deres liv. Og for mit eget vedkommende oplevede jeg, at midt i en superstresset periode blev mine OA-symptomer så slemme, at jeg lå på langs i over et halvt år med de værst tænkelige konstante migræneanfald, inflammatorisk tarmsyndrom, samt smerter i muskler og led, særligt fødderne. Derudover var der den store vægtøgning, som jeg var fuldkommen magtesløs overfor – INTET hjalp!

Tilsidst blev det nok. Jeg ville have mit liv tilbage – og startede en 7 uger lang juicefaste. Det lyder slemt – og det var det også i de første 2-3 uger. Men allerede efter et par uger var de fleste symptomer forsvundet – herunder migrænerne og muskelsmerterne. Min energi blev tårnhøj, hjernen klar og hurtig, mens det føltes som om jeg var på lykkepiller. Derudover blev min stresstærskel så høj, at der ikke var noget som helst, der kunne bringe mig ud af balance og mit libido var virkelig livsbekræftende. Videnskaben giver efterhånden et ret godt bud på hvorfor.

I dag er jeg 59 og kan med hånden på hjertet sige, at jeg aldrig har haft det så godt som nu. Du behøver ikke at faste i 7 uger for at få det godt igen, men det kræver mere end et par kosttilskud at nå dertil – for de fleste. Det kræver bl.a. selvkærlighed og motivation – der kan forstærkes voldsomt med hjælp og støtte fra andre.