Blodsukkerets abc – Intro

– Den bedste del af dit liv starter nu!

DEN STORE ALDRINGS-REGULATOR

Intro
Velkommen til næste trin på din rejse for at få det bedre end nogensinde. Jeg glæder mig til at give dig noget fantastisk viden og redskaber, der virkelig kan gøre en kæmpe forskel for din livskvalitet ifm OA’s faser og post-OA. Denne masterclass dykker ned i maskineriet, din krop og er en naturlig efterfølger til DET HURTIGE FIX.
Som du ved, er det min intention at give dig mulighed for at stræbe efter dit højeste potentiale – et lille skridt af gangen. Men det er selvfølgelige op tid dig, hvor ambitiøs du vil være. Jeg er dog ikke i tvivl om, at jo mere du forstår din krops mekanismer – både i teorien og erfaringsmæssigt – jo større bliver din motivation for at træffe bedre valg – simpelt hen fordi du nu har det nødvendige grundlag at gøre det på – og selvfølelig fordi det giver blod på tanden, når du oplever at få det bedre og bedre.
Er overgangsalder = østrogenmangel?
Vi er så vant til at opfatte overgangsalder-symptomer som en konsekvens af østrogen-mangel. Men i virkeligheden skyldes de mere end noget andet nogle aldrings-mekanismer, som blot forværres og fremskyndes af kønshormon-ubalancerne. En relativ og gradvis nedgang i kønshormon-niveauet er naturligt, men mange livsstilsfaktorer og vaner gennem livet bidrager til, at overgangen bliver langt mere problematisk end den behøver. Vi bliver jo ved med at producere kønshormoner – bare ikke via æggestokkene. Fx har undersøgelser af kvinder i “The Blue Zones” (de områder med flest 100+ årige) vist, at de for det første ikke tager hormon-tilskud og har meget få OA-symptomer. Men de har også langt højere østrogen-, progesteron-, DHEA- og testestoron-niveauer efter OA end kvinder på tilsvarende alder i andre dele af verden. I ét af Sydeuropas Blue Zones har 80 % af de ældre på 65 – 100 årige stadig sex – 80 %!!! Det er dobbelt så mange sexuelt aktive 65 – 80 årige i fx US. Det er ikke så underligt, da østrogen er en lystfremmer.
Har de bedre gener? Ja, mange har fordelagtige genetiske variationer. Men flytter de til andre dele af verden, hvor kulturen og dermed livsstilen er anderledes og livsspandet kortere, mister de deres genetiske fordele. Det betyder, at gode gener bestemt kan gøre en forskel – hvis de kobles sammen med vaner, der støtter dem. Omvendt kan du forhindre mindre fordelagtige gener i at blive aktiveret med gode vaner – og kosten er bestemt een af de afgørende faktorer. Men andre tricks kan tages i brug – og dem vil jeg dele med dig i løbet af denne masterclass. Vil du vide mere om al den nye spændende longevity-forskning og hvike muligheder, der allerede er til rådighed for at gøre kroppen yngre, vil jeg anbefale dig at tage masterclass’en UNGDOMMENS KILDE og/eller FORUNDERLIGE FASTE. Sidstnævnte spiller en meget stor rolle ifm omdrejningspunktet for denne masterclass.
Masterclass, der giver mere energi
I denne 3-delte masterclass handler det om et af de absolut vigtigste systemer i kroppen: Energi-systemet. Når det fungerer som det skal, undgår du inflammation og cellerne kan udnytte brændstoffet optimalt. Det betyder masser af energi, ingen smerter, mentale- eller fysiske sygdomme samt vægtproblemer – sådan meget unuanceret sagt. For selvfølgelig kan handikaps, genetiske mutationer, ødelagt tarmflora, mm også spille ind.

 

 

Træthed, overvægt og smerter i OA – hvorfor?

I denne masterclass får du kun et par “overskrifter”, så du forstår, HVORFOR – og så får du “light-udgaven”, dvs de lavthængende frugter, som du med en minimumsindsats kan få stort udbytte af at implementere.

Ligningen ser sådan ud:


Højt / ustabilt blodsukker =
glykering, dvs en slags “karamelisering” af proteiner og fedt i cellerne, der gør dem ineffektive eller ødelægger dem +
insulinresistens (for lidt energi til muskler og hjerne) =
inflammation =
stress =
træthed, smerter, øget vægt og cravings.


Som du kan se, er årsagen til den uheldige kædereaktion, at dit blodsukker er ustabilt. Dette problem forstærkes kraftigt i OA fordi østrogen- og progesteronniveauet også er ustabilt. Disse har nemlig indvirkning på blodsukkeret. Så lad os få fixet dét!

Minimumsindsatsen er som følger:

    • Spis og drik, hvad du plejer, men i en bestemt rækkefølge – hver gang (se rækkefølgen længere nede).
    • Hvis du går tur (eller bevæger dig på anden måde) hver dag, så læg turen senest en time efter dit største måltid – fx efter aftensmaden.
    • Hvis du spiser dit største måltid om aftenen, så læg det så tidligt som muligt – fx kl. 18, men gerne endnu tidligere.
    • Hvis du snacker om aftenen, så gør det enten lige efter aftensmaden – eller hvis du gør det senere, så sørg for at spise fx en håndfuld nødder/mandler/kerner og/eller et par skefulde nøddesmør FØRST.
    • Spis til du er 80 % mæt (efter 20 – 30 min. føler du dig 100% mæt)
    • Brug æbleeddike i /på din mad så meget du kan. Alternativt kan du drikke et glas vand med 1/2 – 1 spsk æbleeddike (med sugerør) ca. 20 min. før du skal spise. Det er bedre at drikke det til maden – eller endda efter – end slet ikke at drikke det.
    • Søde drikke skal ligge lige efter maden. Det samme med kaffe. Drik ikke kaffe alene uden fed mælk, fløde eller en skefuld nøddesmør først.
    • Nip gerne til en LILLE kop usødet (stevia undtaget) te mens du spiser – lige som japanerne, der drikker grøn te til maden. Teen har via forskellige mekanismer en gunstig indflydelse på blodsukker-niveauet. Grøn, sort og hvid te er gode. Det samme er Rooibus, Salvie, Mælkebøtte, Camille, Pebermynte, Ingefær, Gurkemeje, Fennikel, Brændenælde og Kanel.

Spis din mad i nedenstående rækkefølge

1. Kulhydrater (komplekse/fibre)

FIBRE FINDES KUN I PLANTER: Kål, Løg, Bælgfrugter, Bladgrønt, Spirer Krydderurter
Nødder, kerner, frø
Tang
Bær
Tilskud som fx psylliumskaller og pektin

2. Proteiner & Fedtstoffer

ANIMALSKE: Kød, fisk, æg, mælkeprodukter (mælk, yoghurt, smør, ost)

PLANTEBASEREDE: Bælgfrugter, svampe, avokados, oliven, nødder/kerner/frø og smør af disse, planteolier,

3. Kulhydrater (simple)

SIMPLE SUKRE: Slik, Sukker, sirup, honning.

STIVELSES-HOLDIGE: Korn, alle slags (inklusiv majs og ris), korn-baserede brød, kager og pasta, Kartofler – herunder kartoffelchips.

FRUGT: Søde frugter – både friske og tørrede.

Bær og citroner er neutrale.

Tips & Tricks

    • Har du ikke mulighed for at dele maden op, så sørg for at der er rigeligt med fibre, protein og fedtstoffer i måltidet og vent med kartofler, ris/fuldkorn til sidst.. når du har mulighed for det.
    • Spiser du brød, så spis groft surdejsbaseret fuldkorn med masser af grøntsager/salat, mayo, fisk, kød, æg, ost, nøddesmør.
    • Bed altid om en salat som forret på restaurant, hvis du kan.
    • Hav altid nødder med – og/eller en boks med gulerødder, blomkålsstykker, tynde sødkartoffelskiver, agurke- og bladselleristave og evt. en god hjemmelavet dip af fx nøddesmør. Spis en håndfuld eller to før et café-besøg, hvis du spiser/drikker søde sager og kaffe.
    • Morgenmaden er det tidspunkt vi spiser mest sukker, stivelse og frugt på – dvs brød, müsli, cornflakes, havregryn/grød, frugtsmoothies, mm. Det gør blodsukkeret ustabilt resten af dagen. For at lægge et godt fundament for hele dagen, så spis din morgenmad eller dit første måltid på denne måde:

SMOOTHIES: Blend fx spirer, spinat, grønkål, en pose salatgrønt, agurk, selleri, bær, nøddesmør, kværnede hørfrø og/eller lidt psylliumskaller (fantastisk). Kogte kikærter eller hvide bønner er geniale, da de er smagsneutrale, mætter længe og indeholder både fibre + protein + fedt. Sød med et æble, en halv frossen banan m. skral, et par friske dadler – og så evt. steviadråber.

BRØD: Se ovenover – og/eller bag nogle fiberboller baseret på Husk-pulver. Grove psylliumskaller duer desværre ikke.

GRØD: Giv grøden masser af smag med kokos-mælk, kanel, kardemomme, nellike, ingefær og revet citron- eller appelsinskal. Top med nøddesmør, bær, friskmalede hørfrø, hakkede mandler, valnødder, solsikke- og græskarkerner, hampe- og chiafrø samt revet kokos – dvs masser af fibre + protein + fedtstoffer. Begræns honning, sirup og sukker og tørrede frugter til et minimum. Supplér gerne med stevia-dråber i grøden.

YOGHURT: Usødet mælkebaseret, soyabaseret eller avokado-baseret (blendet med citronsaft og vand). Alle kan blendes med bær og toppes m. samme som på grøden samt lidt mørk hakket chokolade.

 

 

Bukkehornsfrø har superpowers

Bukkehornsfrø er et støttende og meget billigt kosttilskud, som du enten kan købe i større mængder – som pulver eller male/kværne det selv og få mest muligt for pengene. Vær dog opmærksom på, at det IKKE er smags/duftneutralt og derfor kan give smag til andre ting, du skal kværne efterfølgende. I så fald: Køb knuste/pulveriserede bukkehornsfrø.

Frøet har været brugt i Indien og mellemøsten i tusinder af år – både som krydderi i mad (det er bl.a. en væsentlig bestanddel af karryblandinger) og anvendes den dag i dag som medicin. Ud over at være inflammations-nedsættende og hormonregulerende – ikke mindst for kvinder efter OA – er det stærkt blodsukker-nedsættende. Derfor er det ikke så mærkeligt, at forsøg på kvinder har vist, at det også virker på muskel/led-smerter, hedeture og vægttab.

En lille sidegevinst er i øvrigt, at bukkehorn også virker mod skedetørhed – lige som fennikel – samt hårtab.

Smagen er kraftig og du kommer i starten muligvis til at lugte/dufte (det er en smagssag) ud gennem huden og urinen, men du vil sandsynligvis finde, at det er det hele værd.

Dosis-anbefalinger er meget forskellige, men start med en teskefuld før eller efter maden sammen med lidt vand eller te.

Hvis du er allergisk overfor kikærter og peanuts (bukkehorn er ud af ærtefamilien), så prøv med en ganske lille smule først.

Bon appetit!

Hvad skal du nu?

Du skal selvfølgelig have det endnu bedre! Vi er forskellige, hvad angår genetik og øvrige udgangspunkter – også hvad angår blodsukker-kontrol.

Men jo strammere du er i stand til at kontrollere blodsukkeret, jo langsommere ældes dine celler og jo færre sygdomme vil du få i fremtiden.

Nu da du er blevet fortrolig med ovenstående måde at spise på, så tjek forløbet BLODSUKKER 101 ud (kræver medlemsskab). Her får du al den nyeste videnskab og flere og mere dybtgående værktøjer til at styre DIT blodsukker – dit og mit reagerer nemlig ikke nødvendigvis på samme måde.

Er du klar til at tage fuld kontrol over dit helbred? Så tryk på knappen herunder!

OBS! Du vil mærke mange positive effekter af denne måde at spise på – hvis du husker at implementere dem HVER gang. Den tager dog ikke hensyn til allergier, intolerancer og fx diabetes/prediabetes, som kan forårsage, at du skal regulere på din medicin. Det er altså dit eget ansvar at tage hensyn til. 

Hvis du ligeledes har lidt af svær overvægt, metabolisk syndrom, insulinresistens, NAFLD og PCOS i årevis, skal du have tålmodighed i længere tid – OG du skal med stor sandsynlighed ikke bare ændre på, hvordan du spiser, men også hvad. I så fald: Tryk på BLODSUKKER 101 – knappen ovenover, så du kan tage næste skridt mod et fantastisk helbred og endnu mere energi.

Ses vi?