Mad & Mirakler – Dag 0

livsstilsændring på 21 dage

Afstressning og egenomsorg

Stress + mad ≠ fordøjelse ⇓ energi

Denne første uge kommer til at handle om at træne indadrettet opmærksomhed og egenomsorg.

Som titlen på dette forløb antyder, at det handler om mad.. men lige så vigtigt er det hvordan, hvornår og under hvilke omstændigheder du spiser. Det skyldes, at vort biologiske system allerede fra starten af 40’erne begynder at sagtne farten – ikke mindst vor fordøjelse og dermed energiomsætning. Men evolutionen har også indrettet os så smart, at al energi fra fordøjelsen kanaliseres ud til muskler, hjerte og lunger, når vi er i fare. Problemet er bare, at rigtigt mange kvinder i OA har kørt i “fare/stress-modus” i årevis og når OA-fasen med de stærkt svingende hormonniveauer begynder at accelerere, gør stress-hormonerne det også – og bringer yderligere ved til bålet. Det betyder, at fordøjelsen bliver sat helt eller delvist ud af spillet – og har måske været det længe. Tjek de 4 tekster nederst på siden.

På en scala fra 0 – 10, hvor god er du til egenomsorg?

Læg din venstre hånd på hjertet og sig følgende højt!: “I denne uge tager jeg 100% ansvar for mine behov og lover at give mig selv førsteprioritet”.

Hvordan føles det? Hvis det føles ubehageligt, forkert og egoistisk, er det ikke så mærkeligt. For os kvinder, der er genetisk kodet til omsorg – rettet udad mod andre – kan det ikke bare være forbundet med skyld, men også direkte truende. Truende fordi omsorgen for vore medmennesker siden tidernes morgen har været en måde at overleve på som en del af gruppen, der har beskyttet os.

Det magiske hormon og neurotransmitter der gør os sociale og omsorgsfulde hedder oxytocin. Mennesker med en genetisk mutation, der ikke danner oxytocin eller ikke reagerer på hormonets signaler, kan ikke engang genkende sine nærmeste eller aflæse følelser i andres ansigter. Hormonet har faktisk så omfattende en konsekvens for vor eksistens, at det direkte har været med til at sikre artens overlevelse – det er nemlig med til at tænde os seksuelt og til at føle os dybt forbundne med vores partner, børn, familie, samfund, osv. Vi er altså genetisk kodede til at være omsorgsfulde overfor andre. Tilskyndelsen kan du måske i særlig høj grad mærke, hvis du scorer højt på 2a’eren (COMT- langsom). Et højt østrogenniveau betyder nemlig også et højt oxytocin-niveau fordi østrogen tilskynder udviklingen af flere oxytocin-receptorer i hjernen, der igen fremmer altruisme, gavmildhed og ja, omsorg – for andre.

Giv din genetiske programmering et spark i r….

Så når det kan føles ubehageligt – ja ligefrem truende – så vid, at det er din genetiske programmering, der “taler”.  Men du er en moderne kvinde, med langt flere kroniske, subtile og skjulte stressorer end hulekvinden nogensinde havde. OG du er nået en alder, hvor du ikke AUTOMATISK har den samme mængde ressourcer at give af, som da du var yngre. I stedet skal du bevidst økonomisere med din energi og fylde på tanken, så du har noget at give af, men det er noget, du kommer til at lære.

Så i denne uge, skal vi kigge på nogle redskaber, der kan hjælpe dig med at få nedbragt både de psykologiske/mentale og fysiologiske stressorer og dermed genoprette den indre ro.. Du bliver derfor præsenteret for et redskab om dagen. I uge 2 og 3 vil jeg anbefale dig, at du fortsætter med at bruge et eller flere af dem på skift hver dag.

Herunder ser du desuden 4 ultra-vigtige spisevaner, som du bør indarbejde. Lad os samlet kalde dem for BEVIDSTE spisevaner.

 

Vi ses i morgen til næste lektion! 🙂

4 vigtige spisevaner

N

Spis til du er 80% mæt

Vor fordøjelse sagtner farten betragteligt ifm OA og efter. Når fordøjelses-enzymerne ikke kan følge med, stresser vi kroppen. Vi bruger da langt mere energi til fordøjelse – faktisk mindst 80 % af af tiden fordøjer vi. Jo ældre vi bliver, jo længere tid og jo mere energi bruger vi.

N

Gå en lille tur efter maden

Pellentesque in ipsum id orci porta dapibus. Proin eget tortor risus. Cras ultricies ligula Pellentesque in ipsum id orci porta dapibus. Proin eget tortor risus. Cras ultricies ligula

N

Spis i den rigtige rækkefølge

For at holde en flad blodsukker-kurve døgnet igennem skal du spise grøntsager og bælgfrugter og ell. nødder/kerner først – fx en salat. Dernæst spiser du protein og fedt – og tilsidst spiser du kulhydraterne – fx ris, majs, kartofler, bulgur, byg – og evt en dessert til sidst – fx en sød frugt.

N

Drik te til maden

Pellentesque in ipsum id orci porta dapibus. Proin eget tortor risus. Cras ultricies ligulaPellentesque in ipsum id orci porta dapibus. Proin eget tortor risus. Cras ultricies ligula