Mad & Mirakler – Dag 4

livsstilsændring på 21 dage

INDRE RO – DAG 4

Kolde bade / vinterbadning

Jeg har kendt vinterbadere hele mit liv og har altid svoret, at jeg ALDRIG ville blive en af dem. Men når jeg lyttede til deres snak om, hvor fantastisk de havde det bagefter, var jeg ærligt talt temmelig misundelig. Hvor cool er det ikke lige at være i stand til at overvinde sin frygt og ubehag på den måde? Som en slags superpower. Jeg havde oven i købet læst masser af dokumentation for, hvordan kroppen afgiver en eksplosion af kemiske stoffer – heriblandt alle “lykke-hormonerne” og immunstoffer, men kunne alligevel ikke få mig selv til det. Jeg syntes det var svært nok at hoppe i det forholdsvist kolde hav på en sommerdag. Men sidste gang jeg var på Bornholm med min datter og vi hoppede i det MEGET kolde vand, lagde jeg mærke til vores markant anderledes høje humør og energi resten af dagen.

Det siger videnskaben om kuldes effekt på din krop

Så var det jeg hørte om The Iceman – Wim Hof. Han anbefalede at man startede med kolde brusebade. Korte til at starte med – for derefter at arbejde sig op til længere og længere bade. Dét var noget jeg kunne overvinde mig selv til. Jeg har nu gjort det hver dag i et par år. Og som utallige forsøg viser (og jeg selv har erfaret), så vænner kroppen sig lynhurtigt til kulden. Om sommeren er det knapt så koldt som om vinteren, så start om sommeren. De smarte er også, at bruseren altid er lige i nærheden, så det er svært at finde undskyldninger for at springe over.

Ud over at lykkehormonerne selvfølgelig har en positiv virkning på hjernefunktionen – og resten af kroppen, så har de kolde bade også den virkning, at de nedsætter hjerteslags-frekvensen med 20-30 slag I MINUTTET – resten af dagen!!! Det er en antistress-virkning, der er til at tage at føle på. Forskere har for længst fundet ud af, at vi har et vist antal hjerteslag i os. Når de er brugt op, dør vi. Forskellige dyr har fx forskellige max-antal hjerteslag. Det samme har mennesket. Så at nedsætte hjerteslagene med 20-30 slag i minuttet er altså i stand til at forlænge dit liv, fordi det nedsætter din hjertefrikvens og dermed dit stressniveau. Kulden træner dit stress-system, så du bliver mere stress-resilient. Et mindre forsøg viser i øvrigt, at kolde bade gør kvinder mere insulin-sensitive og nedsætter simpelt hen insulin- og leptinkoncentrationen i blodet og sætter forbrændingen op. Et andet forsøg viser, at kvinder (tilsyneladende ikke mænd) nedsætter deres risiko for hjerte/kar-sygdomme ved at tage kolde bade/vinterbade. Det er vi især vilde med, fordi vi typisk bliver mere insulin-resistente og har større chancer for at få hjerte/kar-sygdomme med alderen.

Gør oplevelsen sjov og/eller til en social begivenhed

Personligt laver jeg en morgenøvelse hver morgen: Jeg hopper, danser, synger/skråler og hujer til glad musik i 5-10 min – (fx Can’t Stop the Feeling eller Happy). Så er jeg varm og forpustet – og har faktisk LYST til at gå ind under den kolde bruser. Her skråler og danser jeg videre og har det – helt ærligt – ret sjovt 😀

I dag vil jeg udfordre dig til at tage et almindeligt varmt bad og slå over på det koldeste vand et øjeblik. Det er dog starten, der er den sværeste, så har man først været under bruseren et øjeblik, er det forholdsvis nemt at forlænge tiden – eller du kan gøre som jeg gør 🙂

Hvis du har tid og lyst, kan du for underholdningens skyld se The Goop Lab, episode 1 på Netflix (hvis du har det), hvor Wim tager en gruppe yngre kvinder med en tur i det iskolde hav.

Skriv om din oplevelse i kommentarsporet herunder.

Vi ses i morgen til næste lektion! ❤️

0 kommentarer