Mad & Mirakler – Dag 1

livsstilsændring på 21 dage

INDRE RO – DAG 1

Yoga Nidra

( YOGISK SØVN )

Yoga Nidras effekt på stress og angst er ikke bare noget alternativt østligt mombo jumbo med tvivlsomme pseudovidenskabelige referencer. Faktisk har videnskaben undersøgt denne praksis nøje og fundet imponerende fordele.

Yoga Nidra er en praksis, der indebærer, at du ligger afslappet på ryggen med arme og ben spredt let ud fra kroppen. Under hele øvelsen guides din opmærksomhed og sanser gennem alle kroppens områder. Øvelsen har endda vist sig at være mere effektiv end meditation til at dæmpe både kognitive og fysiologiske symptomer på angst.

Det siger videnskaben om Yoga Nidras effekt på din krop

I et forsøg kiggede man fx på hjerterytme-variabiliteten, der er et udtryk for balancen i det autonome nervesystems speeder og bremse. Stor hjerterytme-variabilitet (ses typisk hos børn og unge) betyder stor fleksibilitet af det autonome nervesystem og dermed større evne til hurtigt at finde tilbage til homøostase/balance (speeder = sympatiske nervesystem; bremse = parasympatiske nervesystem). Det parasympatiske nervesystem er dét der er aktiveret, når vi slapper af, spiser og sover og ikke mindst når kroppen reparerer sig selv. Yoga Nidra viste sig i forsøget at skifte deltagernes autonome respons fra sympatisk til parasympatisk modus.

Andre forsøg har vist, at Yoga Nidra nedsætter vores hjernebøljefrekvens til theta-hastighed (4-7 hertz, dvs. bølger pr. sekund), der er afslapningsstadiet lige før vi dykker ned i u-bevidstheden og dermed søvnen. Det er altså den dybe meditationstilstand vi har med at gøre. Det er hér man mener at kunne påvirke underbevidstheden uden at bevidstheden blander sig.

Yoga Nidra + positiv intention/affirmation = superpower

yogisk tradition bruger man ofte sankalpas ifm yoga nidras. Det er når man lægger en positiv affirmation eller intention ind i sin Yoga Nidra. Fx “Min krop er et mirakel”, “Min krop er fuld af energi og livskraft”, “Min krop er ufattelig vis”, “Min krop er i perfekt balance”, osv. Prøv det! Lav meget gerne nogle, der tiltaler dig. Brug den samme affirmation hver dag i en uge eller mere – inden du skifter til en ny.

Men Yoga Nidra har mange andre fordele, som selvfølgelig hænger sammen med dens evne til at påvirke det autonome nervesystem og hjernebølgefrekvensen. Her kommer andre videnskabeligt validerede fordele:

– Mindsker PMS-symptomer
– Mindsker kronisk smerte
– Bidrager til healing af traumer – fx bruges praksissen som en del af programmet for hjemsendte krigsveteraner med PTSD visse steder i USA.
– Forbedrer søvnen
– Reducerer diabetes 2 symptomer.

Dagens øvelse bliver at lave en Yoga Nidra før du skal sove i aften. Start med at bruge dén, jeg har delt fra You Tube.

Vil du prøve andre Yoga Nidras efterfølgende, så Download evt. appen Insight Timer via Google Play og søg på “Yoga Nidra”. Via appen har du gratis adgang til hundredevis af gratis danske eller engelske meditationer – inklusiv Yoga Nidras.

Skriv gerne din oplevelse med aftenens Yoga Nidra i kommentarfeltet herunder. Faldt du fx nemmere i søvn, end du plejer? Kunne du holde dig vågen under hele øvelsen?

 

Yoga Nidra øvelse

0 kommentarer
Indsend en kommentar