Mad & Mirakler – Dag 7

livsstilsændring på 21 dage

INDRE RO – DAG 7

Magnesium-bade

 

 

Rosinen i pølse-endenfor denne uges serie af indre ro-teknikker skal selvfølgelig handle om magnesium, der på alle måder er kvindens bedste ven i enhver alder. Det kan ikke overdrives, hvor vigtigt dette mineral er – og du får sandsynligvis for lidt.. også selvom du tager tilskud.  Magnesium har ikke bare et molekyle med i spillet i 300+ enzymatiske processer i kroppen og da forskerne undersøgte det menneskelige genom (arvemasse), fandt man at mere end 3.500 proteiner har magnesium-receptorer, hvilket betyder, at magnesium er påkrævet for enzymprocesserne kan finde sted – herunder dem, der balancerer din stress-respons og dine kønshormoner.

Et af de store problemer er dog, at man ikke kan teste for magnesium-mangel fordi kun ca. 1% af mineralet befinder sig i blodbanen. Halvdelen af din magnesium-beholdning er bundet op i dine celler og den anden halvdel er sammen med calcium bundet i dine knogler.

Et andet problem er, at der er grænser for, hvor meget magnesium vi kan optage gennem tilskud og mad før det går ud over maven (racer-mave).

Hvordan ved du, at du er i underskud af magnesium?

Hvis din stress-respons er oppe i det røde felt det meste af tiden, så mangler du magnesium. Det skyldes at stress-responsen i sig selv forbruger store mængder magnesium, B-vitaminer, zink og C-vitaminer og at disse arbejder i synergi med hinanden.

Her kommer en liste med symptomer på henholdsvis kortsigtet og langsigtet magnesium-mangel:

Magnesium-mangel på kort sigt
  • Muskelspasmer fra fodkramper til brystsmerter (pga spasmer i hjertemusklen)
  • Hovedpiner
  • Følelse af konstant udmattelse og svaghed
  • Angst og nervøsitet
  • Appetitløshed
  • Hurtig udmattelse ved træning
  • Søvnløhed
Langsigtet (kronisk) magnesium mangel
  • Hjerte-arytmi og hjerteanfald
  • Depression
  • Gigt
  • Nyresten
  • Fibromyalgi
  • Inflammation
  • Blodpropper
  • Inflammatorisk tarmsyndrom
  • Følelsesløshed og prikken
  • Hjertestop/slagtilfælde
  • Knogleskørhed
  • Højt blodtryk
  • Højt kolesterol
  • Hukommelses-problemer
  • Hjerte/kar-sygdomme

Når du har tilstrækkelige mængder af magnesium, hjælper det på følgende:

Skjoldbruskkirtelfunktionen

Magnesium hjælper med at omdanne det mindre aktive T4 -skjoldbruskkirtelhormon til det mere aktive T3.

Østrogenbalance

Sammen med folsyre/folat og antioxidanten glutathion er magnesium afgørende for fase 2 -afgiftning i leveren. Under denne proces gøres østrogenmetabolitterne vandopløselige, så de kan udskilles  i urinen eller din afføring. Men hvis du har utilstrækkeligt magnesium, kan din lever være mindre i stand til at fuldføre fase 2 detoxen, hvilket kan bidrage til østrogendominans. ØD kan forårsage vægtøgning, væskeansamlinger og bidrage til udviklingen af bryst- og æggestokkecancer.

Nedsatte adrenalin- og cortisol niveauer

Magnesium hjælper med at reducere overreaktivitet i din hypotalamus-Hypofyse-Binyre-akse. Resultatet? Du oplever mindre angst og forbliver roligere under stress, hvilket reducerer din produktion af stresshormoner. At droppe kaffen kan også hjælpe med at stabilisere dine binyrer.

Insulinsensitivitet

Magnesium er så effektivt til at sænke blodsukkeret, at nogle forskere kalder det for et ‘naturligt metformin’ – med henvisning til lægemidlet, der bruges til at stabilisere blodsukker hos mennesker med type 2 -diabetes. Når magnesium hjælper med at stabilisere blodsukkeret, føler vi mindre trang til at snacke og finder det meget lettere at tabe os eller opretholde en sund vægt. Omvendt, når vi mangler magnesium, øger vi risikoen for nedsat insulin-sensitivitet og dermed udviklingen af type 2 -diabetes.

Produktion af  kønshormoner

Magnesium er involveret i afgørende processer, der tillader din krop at producere østrogen, progesteron og testosteron.

Fremstilling af DHEA og væksthormoner

Disse er vigtige anabolske hormoner, der produceres om natten, når vi sover. Magnesium hjælper deres produktion ved at fremme bedre søvnkvalitet og hurtigere søvnstart. Forbedret søvn giver derefter din krop mulighed for at komme i gang med at producere hormoner og reparere celleskader.

Serotoninniveauer

Magnesium hjælper med at omdanne en aminosyre kaldet tryptophan til det vigtige humørfremmende hormon serotonin. Serotonin laver også melatonin, som er nødvendig for god søvn. Magnesium hjælper desuden med at regulere calcium-ion-strømmen i calciumkanalerne i hjernen. Når disse ikke fungerer optimalt, kan det reducere hjernens funktion og udløse depression. Jo lavere magnesiumbeholdning, jo større er risikoen for depression. Når magnesiumtilskud gives til mennesker med depression og angst, kan forbedringerne ofte være mirakuløse.

Magnesium-optagelse gennem huden

Så hvad kan man gøre for at hæve magnesium-optaget – ud over at tage oralt magnesiumtilskud på pille/pulverform?

Man kan tage magnesium-bade med epsom-salt. Magnesium optages nemlig langt bedre gennem huden og ved at bruge denne “genvej” undgår du maveproblemerne. Desuden kan epsom-salt købes relativt billigt i store portioner af fx 5-10 kg i dyre/heste-udstyrsforretninger, fx: Epsom-salt

Den nemmeste hér og nu-metode er at tage fodbade i en epsomsalt-opløsning. Sid i mindst 20 min. – gerne længere tid.

Den mest effektive er selvfølgelig et karbad med epsom-salt. Det kan hjælpe med at sove om aftenen/natten og give en god start på dagen.

Har du ikke et badekar – og har du ikke meget plads på badeværelset, så kan du gøre som jeg gjorde, nemlig at købe et let sidde-badekar i plast. Det fylder langt mindre end et alm. badekar og det kan flyttes/pakkes væk efterfølgende, fx: Siddebadekar i plast

Rigtig god fornøjelse!

 

 

 

0 kommentarer